İş Sağlığı Ve Güvenliği

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

          Günümüzde üretimin en önemli faktörü olan insan, teknolojik gelişmelere paralel olarak, işyerlerinde çeşitli problemlerle karşılaşmaktadır. Bu problemler önce insan sağlığına, sonra işletmeye ait her türlü mala yönelik tehditler oluşturmaktadır. sanayiinin bugünkü,gibi gelişmemiş olduğu çağlarda  durum, (İş Güvenliği) haliyle bir problem olarak görülmemiştir. Faaliyet alanlarının artması, işlemlerin karmaşıklaşması, bunların neticesinde tehlikelerin çoğalması, bazı kuralların konulmasını, kanunların çıkarılmasını gerektirmiştir.

          İşte bütün bunlardan dolayı konu ile ilgili bilimsel araştırmalar başlamış, tıbbın, tekniğin, diğer bilim dallarının ortak bir çalışma alanı olarak,İş Güvenliği kavramı ortaya çıkmıştır. Hipokrat’ın kurşun zehirlenmesini tespiti ile başlayan alana ait çalışmalar, günümüzde pek çok çalışmanın yanında ,sadece meslek hastalıkları ile ilgilenen hastanelerin kurulmasını gerekli hale getirmiştir.  

İş Güvenliğinin Tanımı:İş yerlerinde işin yapımı sırasında,sağlığa, işe ve işyerine, zarar verebilecek olan, çeşitli sebeplerden kaynaklanan,olumsuz şartlardan korunmak amacı ile yapılan planlı çalışmaların hepsine İş Güvenliği denir.                

İŞ GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ MEVZUATIN ÖZETİ

  - T.C. Anayasasının, 50.55.56. maddeleri,-

  - Hafta tatili Kanunu,-Borçlar kanunu:İş sahiplerinin tehlikelere karşı gereken tedbirleri alacağını,

  - Belediyeler Kanunu:İşyerlerinde sağlık kurallarına uyulacağını,

  -1475 sayılı İş Kanunu:5. bölümü işçi sağlığı ve iş güvenliğine ait hükümleri. 73. maddesi işverenin

    işyerinde sağlık ve güvenlikle ilgili her türlü tedbiri alacağını,anlatır.Bu kanuna dayalı olarak

    çıkarılan bazı tüzükler de vardır.

  -Umumi Hıfzısıhha Kanunu,

  -506 sayılı SSK Kanunu:

  -Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı:1946 yılından beri iş ve çalışma hayatını

  - 3308 Sayılı Çıraklık Mesleki Eğitim Kanunu   

   geliştirmek,çalışma barışını korumak amacıyla faaliyetlerini yürütmektedir

        Özet bir şekilde verdiğimiz iş güvenliğine ait mevzuatta, borçlar kanunun konumuzla yakın ilgisi olan bazı bölümleri vardır. Örnek; İşçi taahhüt ettiği şeyi ihtimam ile ifaya mecburdur. Diyor kanun, bir başka yerinde, zarar kasten  ağır bir ihmal veya tedbirsizlikle yapılmamış olduğu ve tazmini  de borçluyu ödemeye (müzayakaya) maruz bıraktığı takdirde hakim hakkaniyete tevfikan zarar ve ziyanı tenkis edebilir.

İŞ GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ

    İş güvenliği kavramında,çalışanların can güvenliği,(yani sağlık)makine araç ve gerecin ,işyerinin,çevrenin,üretilen malın  güvenliği yer almaktadır.Bu kapsamdan,iş dünyasında çalışan çok sayıda insan,büyük miktarlar tutan malzeme,makine ,araç ve gereçler,(yani para)çevre,ekoloji, iş dünyası ile ilgisi olmayan milyonlarca insanın hayatı ve mutluluğu anlaşıldığına göre iş güvenliğinin önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.

        Bu nedenle denilebilir ki,bir iş yerinde değil, bir ülkede İş Güvenliği varsa orada sağlık ve mutluluk vardır. İş güvenliği yoksa,can kaybı,sakatlık, hastalık, para ve zaman kaybı vardır..O halde sözün burasında o sloganı hatırlamada fayda vardır. .”önce iş güvenliği.”

İŞ GÜVENLİĞİNİN AMAÇLARI

İş Güvenliğinin tanımı ve öneminden anlaşıldığı gibi  amaçları şunlardır:

 1-Çalışanları korumak,

 2-Üretimin güvenliğini korumak,

 3-İşletmenin güvenliğini sağlamak,

 4-Ekolojik çevreye zarar vermemek.

İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

    İş Güvenliğinin sağlanması ve iş kazalarının önlenmesi için,en etkili tedbirlerin başında eğitim gelir. Çalışmalar sırasında ve her fırsatta İş Güvenliği eğitiminin yapılması mümkündür. Usta, Ustabaşı, Teknisyen gibi teknik elemanlar, işçilere gerekli açıklamaları yapar, muhtemel tehlikeler hakkında bilgi verirler, iş güvenliğine ait araçlarını kullanmaları hakkında bilgi verirlerse kazaların azaltılması ve önlenmesi mümkün olur. Ancak bu şekilde verilecek eğitim yeterli değildir. Bunun için,bir eğitim programının hazırlanması gerekir.

Bu programla:

a-İşe yeni girenlerin eğitimi,

b-Tecrübeli işçilerin eğitimi,

c-Usta, ustabaşı ve teknisyenlerin eğitimi sağlanır.

İşyeri büyükse ve çok sayıda eleman çalışıyorsa,”İş Güvenliği Birimi “   kurulur.Bu birim:

a-İş Güvenliği planlaması yapar,

b-Kaza analizi yapar, istatistikleri tutar,

c-İşçileri kazalardan korumak için eğitir,

d-Koruyucu araç ve gereçleri temin eder bunların kullandırılmasını sağlar,

e-İş yerine ait muhtemel tehlikeleri tespit eder, tedbirleri alır.